Toplotna izolacija fasade

Kontaktna toplotna izolacija fasade Zračna fasada - les

 

Pri gradnji objekta objekta se vse bolj izpostavlja toplotna izolacija fasade. Fasade imajo poleg estetskega tudi zaščitni pomen. Zgradbo ščitijo pred vremenskimi vplivi še zlasti pred mrazom in vročino.  Toplotno izolacijo določajo izolacijski materiali in način izgradnje fasade.  Pri kontaktni izvedbi izolacije izolacijske plošče lepimo na zidove z lepilno malto ali peno, jih mehansko zaščitimo z malto in armaturno mrežico ter pred padavinami in soncem z zaključnim slojem, ki da tudi barvno galerijo fasade. Pri zračni izolaciji pa je toplotna izolacija fasade izvedena z  zračnim mostom. Izolacijske plošče so pritrjene na zidove zgradbe z lepljenjem ali sidranjem, nato se izvede pod-konstrukcija z vertikalnimi zračnimi kanali in nanjo se pritrdi zaključna obloga. Le ta je pri industrijskih in poslovnih objektih največkrat iz stekla, kovine ali umetnih materialov, ter lesena ali iz panelnih plošč pri stanovanjski in individualni gradnji. Tako izvedena toplotna izolacija objekta je sicer dražja, so pa prihranki energije za 15% višji in življenjska doba objekta daljša.

Ali ste vedeli?


 
Opečno zidana stanovanjska hiša, brez fasadnega sloja kvadrature 250 m2 v eni kurilni sezoni porabi več kot 35 kWh potrebne energije za ogrevanje oziroma več kot 4500 litrov kurilnega olja.
 
V kolikor hišo obdamo z 15 centimetrov debelim slojem toplotne izolacije potrebuje ista hiša v enakem obdobju za ogrevanje le še dobrih 7 kWh energije, kar je ekvivalentno dobrim 1000 litrom kurilnega olja.
 
S kvalitetno narejeno fasado lahko tako pri ogrevanju kar v eni sezoni privarčujemo do 80% vseh stroškov nastalih z ogrevanjem hiše.