Fasade galerija

Steklo Moderna fasada Obarvana s svetlobo

 

Večkrat smo že omenili, da je fasada zaključni sloj na objektu. Ob zaščiti objekta pred vremenskimi vplivi daje fasada tudi estetski izgled objekta. Jekleno ali betonsko konstrukcijo tako prekrijemo s kovino, umetnimi materiali ali steklom, ki s svetlobo lahko da objektu vedno nov videz. Ravno tako barva in zaključni sloj na objektu pomenita vključitev ali izstopanje objekta v prostoru. Tako objektu sredi naravnega okolja ne bomo izbrali kričeče fasade, kot tudi ne kovinske obloge na objektu sredi starega mestnega jedra. Fasade galerija nam tako pomaga izbrati ustrezen videz objekta, ki se primerno vklaplja v svojo okolico. Nekateri deli naselji, ali celotna naselja so tako lahko zaščiteni pred samovoljnimi posegi investitorjev novogradenj ali  prenov v primeru katerih so lahko zaščitene tudi posamezne stavbe ali izpostavljeni deli le teh. Fasade galerija tako pove veliko tudi o arhitektu, ki je objekt zasnoval kot tudi o lastniku objekta.

Kulturno zaščitena fasada Zidana fasada Barvite fasade v naselju

 

Ali ste vedeli?


 
Opečno zidana stanovanjska hiša, brez fasadnega sloja kvadrature 250 m2 v eni kurilni sezoni porabi več kot 35 kWh potrebne energije za ogrevanje oziroma več kot 4500 litrov kurilnega olja.
 
V kolikor hišo obdamo z 15 centimetrov debelim slojem toplotne izolacije potrebuje ista hiša v enakem obdobju za ogrevanje le še dobrih 7 kWh energije, kar je ekvivalentno dobrim 1000 litrom kurilnega olja.
 
S kvalitetno narejeno fasado lahko tako pri ogrevanju kar v eni sezoni privarčujemo do 80% vseh stroškov nastalih z ogrevanjem hiše.