Materiali za fasade

Barvite fasade Večina nas pozna izrek: Obleka naredi človeka. Ravno tako fasada naredi objekt. Fasada naredi na objektu toplotno zaščito,  kot tudi zaščito pred vremenskimi vplivi kot so veter, padavine in sonce. Seveda pa moramo glede na vrsto in lego objekta izbrati pravi fasadni sistem. Glede na to ali je objekt nov, star, ali gre za sanacijo objekta, se ločijo tudi fasade. Glede na to kateri izolacijski material uporabimo, se določi način pritrjevanja, lepljenja ali zidave. Najpogostejša je izdelava fasade s pomočjo izolacijskih plošč, ki jih z lepljenjem pritrdimo na zidove objekta. V manjši meri pa se uporabljajo fasade, ki jih izvedejo z oblaganjem na primer stekla, kamna, lesa ali umetnega materiala, kot tudi z zidavo izolacijskih zidakov. Ravno tako pa je za umestitev objekta v okolje pomembna pravilna izbira barv za fasade. Nesprejemljivo je recimo, da v neko staro vasico postavimo objekt s kričečo barvo fasade, kot tudi v novo naselje postaviti objekt obložen v kamen. V obeh primerih je fasada tista, ki objekt vključi v okolico. Ravno tako se moramo z barvno paleto prilagoditi v primeru vrstnih hiš ali v strnjenem naselju.

Ali ste vedeli?


 
Opečno zidana stanovanjska hiša, brez fasadnega sloja kvadrature 250 m2 v eni kurilni sezoni porabi več kot 35 kWh potrebne energije za ogrevanje oziroma več kot 4500 litrov kurilnega olja.
 
V kolikor hišo obdamo z 15 centimetrov debelim slojem toplotne izolacije potrebuje ista hiša v enakem obdobju za ogrevanje le še dobrih 7 kWh energije, kar je ekvivalentno dobrim 1000 litrom kurilnega olja.
 
S kvalitetno narejeno fasado lahko tako pri ogrevanju kar v eni sezoni privarčujemo do 80% vseh stroškov nastalih z ogrevanjem hiše.