Izdelava fasade

Večplastna fasadaFasaderstvo je storitvena dejavnost, ki nam ponuja izdelavo, obnovo fasade ali dodatno izolacijo objekta. Skratka vse, a lahko primerno toplotno zaščitimo objekt in določimo primerno barvo fasade. Izdelava fasade se začne že s projektno dokumentacijo, ki pa je pri starejših objektih ni ali pa je povsem neuporabna zaradi spremembe predpisov. V primeru novogradnje se že v projektno dokumentacijo zapiše način toplotne izolacije objekta, ki se največkrat ne spreminja. Tako izdelavo fasade določi izbrani proizvajalec, izvajalec in izbrani fasadni sistem. Izvedbo fasade v grobem ločimo na način vgradnje, kot je lepljenje, zidava ali montaža fasadnih plošč. Ker je najpogostejša izdelava fasade z lepljenjem izolacijskih ploščna zidove stavbe se bomo omejili na izdelavo teh. Plošče lepimo z ustrezno lepilno malto ali peno. Debelina izolacijskih plošč je v skladu z najnovejšimi predpisi najmanj 12-14 cm odvisno od vrste materiala. Mehansko zaščito izolacijskih plošč fasade zagotovimo z ustrezno malto v katero položimo armaturno mrežico in jo nato ponovno prekrijemo z malto. Debeline tega sloja fasade je od 3-4 mm.  Zaključni sloj pri izdelavi fasade predstavlja zaključni barvni omet. Le ta je lahko silikatni, akrilni, silikonski ali kombiniran. Zaključni sloj pri izolaciji objekta predstavlja stopnjo zaščite pred vremenskimi vplivi in obstojnost barve na vpliv sonca. Izdelava fasade, se zaradi vsega naštetega, priporoča izvesti  strokovno usposobljenemu fasaderju.

Ali ste vedeli?


 
Opečno zidana stanovanjska hiša, brez fasadnega sloja kvadrature 250 m2 v eni kurilni sezoni porabi več kot 35 kWh potrebne energije za ogrevanje oziroma več kot 4500 litrov kurilnega olja.
 
V kolikor hišo obdamo z 15 centimetrov debelim slojem toplotne izolacije potrebuje ista hiša v enakem obdobju za ogrevanje le še dobrih 7 kWh energije, kar je ekvivalentno dobrim 1000 litrom kurilnega olja.
 
S kvalitetno narejeno fasado lahko tako pri ogrevanju kar v eni sezoni privarčujemo do 80% vseh stroškov nastalih z ogrevanjem hiše.